Ελληνικές Ποικιλίες

Τα τελευταία χρόνια κάποιες Ελληνικές ποικιλίες κρασιού εχουν γίνει γνωστές παγκοσμίως.

Παρά τα δύσκολα ονοματά τους κάποιες Ελληνικές ποικιλίες έχουν κερδίσεις θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Ολοένα και περισσότεροι wine lovers αναζητούν Μαλαγουζιά, Ασυρτικο  Ξινόμαυρο Αγιωργίτικο και άλλα

Ασυρτικο

 

Λειψοί,Σαντορίνη, Δράμα, Θεσσαλονίκη

Σπάνια ποικιλία του Αιγαίου που θεωρείται από τις καλύτερες σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ότι σήμερα βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, είναι ταυτισμένο με το νησί της Σαντορίνης. Δίνει ξηρούς οίνους και εξαιρετικούς γλυκούς οίνους Vinsanto από λιαστό σταφύλι. Τα ξηρά κρασιά είναι  ανοιχτόχρωμα, σχετικής οξύτητας, υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη, και με φρουτώδη γεύση. Από τα λίγα λευκά Ελληνικά κρασιά που μπορεί να ωριμάσουν σε βαρέλι. Δυνατότητα παλαίωσης πέντε έως δέκα έτη. Μπορεί να δώσει εξαιρετικά μονοποικιλιακά κρασιά αλλά συνδυάζεται εξαιρετικά και με άλλες ποικιλίες. Είναι βασική ποικιλία στον οίνο Π.Ο.Π. Σαντορίνη και στον Π.Ο.Π. Μελίτωνα στην Χαλκιδική

Φωκιανό

 

 

 

Λειψοί

Καλλιεργείται στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλα κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δίνει ιδιαίτερα κόκκινα κρασιά και μοναδικά λιαστά.

Βιδιανό

Κρήτη

Μια αρκετά παλιά Κρητική ποικιλία η οποία είχε αγνοηθεί για αρκετά χρόνια. Επναήλθε στο προσκήνιο χάρη στην προσπάθεια κάποια οινοπαραγωγών. Δίνει εξαιρετικά λευκά κρασιά

Λιάτικο

 

Κρήτη

Θεωρείται μια από τις πιο παλιές ποικιλίες. Ηταν η βάση ενός από τα  παλαιότερα Βυζαντινά κρασιά γνωστό ως Μαλβάζια. Καλλιεργείται κυρίως στο νησι της Κρήτησς, στις Κυκλαδες και στην Ζάκυνθο.Δίνει αρωματικά γλυκά και ξηρά κρασιά υψηλού βαθμού και μέτριας οξύτητας.

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

PDO Lemnos

 

Λήμνος

Εχει γίνει γνωστό στο νησί της Λήμνου όπου δίνει ΠΟΠ κρασιά. . Καλλιεργείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χωρες.
Στην Ελλάδα δίνει γλυκά και ξηρά κρασιά γνωστά για το εξαιρετικό τους άρωμα.

Λημνιό

Λήμνος

Προερχεται από το νησί της Λήμνου και εκτός από το νησί καλλιεργείται επίσης στην Χαλκιδική και στην Βορειοανατολική Μακεδονία  και Θράκη.Υπάρχουν αναφορές για το Λημνιό σε έργα του Ομήρου και του Ησίοδου. Δίνει κόκκινα κρασιά με ξεχωριστό άρωμα και  ιδιαίτερο χρώμα.Επίσης δίνει εξαιρετικά ροζέ και λευκά ξηρά κρασιά.

Μαυροτράγανο

Πάρος

Στο παρελθόν η χρήση του ήταν σε  blends για τα κρασιά της Σαντορίνης. Σήμερα θεωρείται μια ξεχωριστή ποικιλία η οποία δίνει ιδαίτερα κόκκινα

Μανδηλαριά

Πάρος

Μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στα Ελληνικά νησιά, όπως στις Κυκλάδες, στην Κρητη και τα Δωδεκάνησα.  Υπάρχουν ιστορικές αναφορές από τον Παυσανία για την καλλιεργεια της Μανδηλαριάς στην Χίο. . Εχει πλούσιο χρώμα και χρησιμοποιείται και σε blends. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναιείναι οι υψηλές τανίνες.ins.

Μαλαγουζιά

Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία

Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Απειλήθηκε με εξαφάνιση αλλα διασώθηκε και σήμερα αποτελεί μια απο της σημνατικότερες Ελληνικές ποικιλίες.Δίνει εξαιρετικά λευκά ξηρά και γλυκά κρασιά με υψηλά ποσοστά αλκοολ, δυνατή γεύση και μέτρια οξύτητα.

Ξινόμαυρο

Νάουσα

Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία

Δίνει κόκκινα κρασιά με ιδιαίτερα χρώματα ανάλογα με τα ετη παλαίωσης. Περιέχει υψηλά επιπεδα αλοκοολ, και οξύτητας .

Μαύρος Μεσενικόλας

Καρδιτσα, Κεντρική Ελλάδα,

Πρόκειται για μια τοπικη ποικιλία της περιοχής Μεσενικόλα στην Καρδίτσα.Τα κοκκινα κρασιά εχουν μέτριο αλκοολ, ελαφρύ χρώμα και ντελικάτα αρώματα

Λημνιώνα

Καρδίτσα, Κεντρική Ελλάδα

Θεωρείται μια από τις πιο δυναμικές ποικιλίες. Δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα με εντονη γευση μαύρων φρούτων  και ενα εξαιρετικά ισορροπημένο σώμα. Οι απαλές τανίνες του είναι σε ισορροπία με την οξύτητά του.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Η ευεργετική σημασία της λελογισμένης κατανάλωσης οίνου στην υγεία έχει τονιστεί από αρκετές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Τα Ελληνικά κρασιά θεωρούνται υψηλής ποιότητας κρασιά, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής γης όπως οι εύκρατες συνθήκες, το έδαφος, το υψόμετρο και το ιδιαίτερο μικροκλίμα που υπάρχει σε πολλές περιοχές. Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί γίνεται διεθνώς γνωστό και αποδεκτό, ενώ υπάρχουν πολλές βραβεύσεις ελληνικών κρασιών σε διεθνές επίπεδο.
Τα Ελληνικά κρασιά έχουν μεγάλη παράδοση και ιστορία στον Ελλαδικό χώρο. Η άμπελος θεωρείται ένα από τα φυτά τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση και την καθημερινότητα των Ελλήνων εδώ και χιλιετίες. Η τέχνη του κρασιού έφθασε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο και από την Περσία πριν από χιλιάδες χρόνια. Εκείνη την εποχή το κρασί στην Ελλάδα καταναλώνονταν αναμεμειγμένο με νερό σε αναλογία 1:3. Αποτελούσε μέρος της καθημερινής συνήθειας αλλά και βασικό χαρακτηριστικό των συμποσίων. Αναρίθμητες παραστάσεις σε αγγεία αποτυπώνουν την σημασία του οίνου στην ιδιωτική αλλά και την δημόσια ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Είναι γνωστή παγκοσμίως η λατρεία του θεού Διόνυσου προστάτη του οίνου στην Αρχαία Ελλάδα.
Η ιστορία του κρασιού συνεχίστηκε ανελλιπώς στην πορεία του χρόνου. Σήμερα κρασί παράγεται σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Διασώζονται αρκετές ελληνικές ποικιλίες, ενώ στον 20 αιώνα αρκετές ελληνικές ποικιλίες αντικαταστάθηκαν από διεθνείς. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δρόμοι του κρασιού σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν σαν σκοπό την γνωριμία των επισκεπτών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρασιών της κάθε περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κατοχύρωση 33 κρασιών προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και 114 κρασιών προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.